Video

Mei activiteit: schatkaart!

  • schatkaart
  • tekenen
Ranny Oun

Ranny Oun

28/04/2021

In de maand mei gaan we op avontuur. Binnen of buiten, avontuur is overal te vinden! Maak een toffe schatkaart en stuur je vrienden en familie op pad (of ga natuurlijk zelf op avontuur). In de box zit deze maand een mega papier waarmee je een schatkaart kunt maken. Wij geven je een paar tips hoe je een toffe schatkaart kunt maken.

Geen boekenbox? Geen probleem!
Je kunt ook je eigen grote schatkaart maken! Plak een aantal vellen papier aan elkaar en maak je kaart zo groot als je wilt. Wil je liever een kleine kaart maken? Je kunt hem natuurlijk ook gewoon op een A4’tje maken.

Verouderen
Een schatkaart hoort er natuurlijk heel oud uit te zien. Alsof je de kaart eeuwen later hebt gevonden! En dat gelooft natuurlijk niemand als het papier er spierwit uitziet…Gelukkig kunnen we daar wat aan doen!

Legenda maken
In een legenda wordt uitgelegd wat de gebruikte symbolen en kleuren betekenen. Je kunt de legenda plaatsen in een hoek van je kaart. Hier zie je een paar voorbeelden die je zelf ook kunt gebruiken.

Maar je hoeft niet alles in je legenda te tekenen. Soms is het duidelijk genoeg wat iets betekent. Deze symbolen hieronder herken je toch wel?

Mooi weer
Lekker op avontuur in de buitenlucht! Kies een klein gebied om je kaart van te maken. Te makkelijk? Pak dan lekker een grote gebied. Je kunt je papier zo groot maken als jij wilt!

Je kunt op de kaart natuurlijk best een beetje overdrijven. Is er een kleine heuvel ergens te vinden? Maak er dan een hele berg van!

Om het moeilijker te maken kun je iemand laten zoeken naar hints om uiteindelijk de schat te kunnen vinden. Voorbeelden van hints kunnen zijn:

Een voorbeeld van hoe de kaart er dan uit kan zien:

Slecht weer
Regent het pijpenstelen of waai je uit je hemd? Ga dan lekker binnen schatzoeken. Maak obstakels om het schatzoeken moeilijker te maken. Wij hebben er alvast een paar voor je bedacht:

Verstop letters die op de looproute liggen. Met de letters kun je dan een woord maken die verklapt waar de schat ligt!

Een voorbeeld van hoe de kaart er dan uit kan zien:

Meer tips
Als stoere piraat wil je natuurlijk wel een toffe schat vinden. Anders ga je niet je leven wagen door het volgen van een gevaarlijke looproute… Hier een paar ideeën!

En als jij een echte kapitein knutsel bent maak je natuurlijk ook je eigen schatkist! Bijvoorbeeld van een oude doos, daar zijn er genoeg van. Dat kan zo:

Of je houdt het gewoon simpel en gebruikt een schoenendoos:

Nog meer schatten vinden
Het avontuur is nog niet afgelopen. Over de hele wereld zijn namelijk kleine en grote schatten verstopt. Met de app Geocaching kun jij ze allemaal gaan zoeken! Je moet alleen even je ouders lief aankijken om het te installeren.